Blauwgespikkelde pijlstaartrog
De blauwgespikkelde pijlstaartrog komt voor rond koraalriffen bij de kust van Afrika in de Indische Oceaan tot het Groot Barrièrerif ten oosten van Australië in het westelijke deel van de Grote Oceaan.
De vis kan een diameter bereiken van 25 centimeter en met staart meegerekend bijna een meter lang worden. In het nauw gedreven kan de blauwgespikkelde pijlstaartrog, hoewel hij niet agressief is, echter wel een giftige steek uitdelen met zijn staart. Net als alle andere pijlstaartroggen heeft hij namelijk een giftige angel aan het eind van zijn staart. Om te ademen zuigt hij via de openingen vlak achter zijn ogen water naar binnen om het zo langs zijn kieuwen te leiden.
De rog trekt in groepen door ondiep water waar ze zich bij hoog water voeden met schelpdieren, wormen, garnalen en krabben. Tijdens laag water zoekt de vis beschutting in grotten en onder richels.
Door grootschalige visserij op de vis voor aquaria, waar de vis het overigens niet goed in doet, en vernietiging van koraalriffen heeft de blauwgespikkelde pijlstaartrog de status bedreigd. [Wikipedia]